jueves, 11 de junio de 2015

ACTIVITAT 5: Treballem les corves de nivell


En aquesta última activitat que vam treballar a l’aula de didàctica de la geografia vam treballar les corbes de nivell.
Aquesta activitat consisteix en traslladar una fotografia o un mapa d’una muntanya, amb el seu relleu característic, a un paper mil·limetrat amb la finalitat de poder veure el grau d’inclinació que té la muntanya de manera gràfica. El resultat que obtenim al dibuixar les corbes de nivell d’una muntanya és semblant a tallar un pastís, es poden apreciar totes les diferents capes que formen la muntanya.
El mapa que vam fer servir va ser aquest:



Tal i com es veu en la imatge, el que vam fer va ser traçar una línia recta entre dos punts, A i B, per la zona del mapa que volíem treballar i vam doblegar el paper per aquesta línia. Després, al paper mil·limetrat , vam marcar l’eix horitzontal, fixant-nos en cada corba de nivell que marcava el mapa, i també l’eix vertical, dividint els quadrets de 10 en 10 per fer l’altura. A continuació vam marcar en la gràfica els punts (isopletes) que hi havia en l’eix horitzontal a l’altura que mostrava el mapa (0 a ran de costa, 10, 20... fins a 50 el més alt), per després unir els punts i crear així el dibuix de la muntanya vista de perfil i els seus diferents graus d’inclinació.
Aquests van ser els nostres resultats:




















Podem observar que el grau d’inclinació de les dues primeres muntanyes és l’adequat, amb una escala de 1:5000 i una exageració x2, però en la tercera imatge es veu una muntanya molt inclinada, massa estirada i no és adequada a la realitat. Això és degut a que l’exageració x3, emprada en aquest dibuix, és massa alta.

                                                        Laura Casado, Ester Fernández i Natalia Gaona

ACTIVITAT 4: Mesurem l'aula


Dibuixar l’aula, l’habitació de casa o qualsevol altre espai a escala, pot resultar una activitat molt interessant i motivadora per realitzar amb alumnes de cicle superior.

Prendre mides, i transportar-les a paper, tenint cura de tots aquells elements que configuren un espai, des de les parets amb les portes i finestres fins els mobles de la sala; ajudarà a la interpretació de plànols i mapes i la seva utilització.

A continuació presentem l’aula que s’utilitza a la universitat per a les classes de Didàctica de la Geografia.  









                                                           
                                              Laura Casado, Ester Fernández i Natàlia Gaona



ACTIVITAT 3: Video: Powtoon


A una sessió de Didàctica de la Geografia del segon curs del Grau d' Educació Primària de la Universitat de Barcelona, ens han mostrat com es poden treballar conceptes i continguts de l'aula mitjançant recursos dinàmics i que poden ser motivadors per l'alumnat.

Una de les metodologies que es poden utilitzar per introduir elements i conceptes de l'assignatura d'una manera engrescadora i amenitzadora és l'"storytelling". 

Storytelling consisteix en explicar històries mitjançant les TIC. És una eina que permet expressar-se i transmetre coneixement d'una manera motivadora, i així copsar als alumnes, per despertar interés sobre aquells temes que es tractaran a l'aula. Aquest sistema que ens pot resultar tant novedós, ja que principalment utilitza les noves tecnologies, ja el trobem en èpoques prehistòriques amb les pintures de les cavernes, o a l'edat mitjana amb els cants dels joglars. 

Un exemple d'utilització d'aquesta eina és el video que hem realitzat amb una aplicació que es pot trobar a la xarxa, "Powtoon". Es mostra a l'enllaç que hi ha a continuació:

vídeo activitat de geografia




                                              Laura Casado, Ester Fernández i Natàlia Gaona

lunes, 8 de junio de 2015

ACTIVITAT 2: Dibuix a vista d'ocell


A l'hora de presentar una activitat als alumnes, cal tenir present les dificultats que se li poden presentar i adequar l'enunciat i tasques de l'activitat a l'edat de l'alumnat.

Per tal d'aconseguir l'esmentat anteriorment, hem de resoldre nosaltres mateixos prèviament l'activitat que volem presentar a l'aula, detectant d'una manera més òptima de dur-la a terme i tenint la oportunitat de preveure les possibles dificultats amb les que els alumnes es poden trobar. 

A continuació, es presenta el resultat d'una activitat que consistia en traslladar en un full de paper una fotografia feta en vista d'ocell, on vam poder apreciar que, de vegades, és més difícil del que pensem traspassar una imatge a un altre paper. És a dir, vam poder veure com, en alguna ocasió, podem posar una activitat als alumnes que ens pot resultar complicada fins i tot a nosaltres. 

La fotografia és la següent:



I aquests van ser els nostres resultats: 

















Considerem que aquesta activitat requereix un treball d’abstracció i és interessant per treballar l’escala des de quatre procediments:
El primer consisteix en orientar-se, saber identificar on son els punts cardinals a la fotografia, després s’ha d’explorar i descriure el que veuen a la fotografia per tal de plasmar-ho en un altre paper posteriorment. En tercer lloc han d’observar per poder ubicar els diferents elements de la foto i, finalment, han de representar tot això en un altre full. 


Laura Casado, Ester Fernández i Natalia Gaona

ACTIVITAT 1: Què envolta l'escola?


INTRODUCCIÓ

Aquesta activitat va destinada a alumnes de cicle inicial, de primer. 
El moment més idoni per la seva realització és a l’inici de curs, ja que a través de l’activitat ens situarem en el barri i coneixerem, entre tots, els elements més importants que envolten l’escola.
És una activitat de caràcter transversal, ja que a més de treballar l'àrea curricular de coneixement del medi social i cultural, també té a veure amb l'assignatura de llengua catalana, per reforçar la lectura.

CONTINGUTS I OBJECTIUS A TREBALLAR

Orientació: Saber ubicar al barri, l’escola, diferents serveis i casa nostra. Conèixer quins són els punts cardinals.
Posicionament: Identificar diferents llocs al mapa, a partir d’un punt (l’escola).

PROCEDIMENT

Organització dels alumnes: 5 grups de 4 infants.
Cada grup tindrà un mapa gran (DinA3) del barri amb l’escola com a element central.
Amb aquest mapa hauran de fer el següent:
Posicionar diferents llocs i establiments a través dels noms dels carrers.
Marcar el camí que fan des de casa a l’escola.
Fer la llegenda del que han trobat.
Completar una fitxa on apareixeran conceptes relacionats amb els punts cardinals.

MATERIALS

Per aquesta activitat ens caldrà:
       - Llapis de colors.
            - 1 mapa del barri per grup, en format dinA3
            - Fitxes amb les dades que els alumnes necessiten, la qual serà la següent:                                     























                                                          Laura Casado, Ester Fernández i Natalia Gaona

PRESENTACIÓ


Aquest blog forma part de l’assignatura de Didàctica de la Geografia, que s’imparteix en el segon curs del Grau d’Educació Primària a la Universitat de Barcelona.

Els territoris són espais on viu la gent i passen coses històriques, és de tot això que es nodreix la Geografia. Els espais físics i el relleu han influenciat en molts moments de la història, per exemple; per què a l’estret de Magallanes hi ha un port que s’anomena Puerto del Hambre? Per què els inques no utilitzaven la roda?

En l’educació primària, la geografia s’ha de plantejar com una disciplina transversal, on els alumnes no només aprendran mapes, comarques i capitals; també aprendran historia, economia, orientació, valors...

Aquest aprenentatge serà gradual des del cicle inicial fins al superior, es començarà treballant els aspectes més propers als alumnes, com són l’escola, la llar i la família. Al cicle  mitjà s’ampliarà el punt de mira amb la utilització de plànols, l’estudi de les comarques, el paisatge o la meteorologia; al cicle superior s’arribarà a l’estudi de Catalunya, Espanya i el món, amb el seu relleu  i els fets ambientals que hi passen.


Per tant, en les properes entrades, intentarem reflectir diferents aspectes que es poden treballar en l’àmbit de la Geografia als diferents cicles de la primària. Utilitzant el currículum com a base de totes les propostes i activitats. 








                                                       Laura Casado, Ester Fernández i  Natalia Gaona